[Inne] Kapsle na śruby zabezpieczające - spadają

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tommak
    Classic
    • 2010
    • 25

Zamieszczone przez Enriquez
    Zamieszczone przez schwung
    to już po kilkudziesięciu sekundach przestaje szczypać zad.
    to dziwne, bo u mnie bez grzania jes dokładnie ten sam efekt
    jak się ma fotel ogrzewany biogazem... :szeroki_usmiech :2kc
  • SP9XWW
    Rider
    • 2009
    • 579

Kilka tygodni temu zauważyłem, że posiałem gdzieś jeden kapsel zabezpieczający na śruby antykradzieżowe kół. Zdarza się. 8) Kupiłem sobie dwa w zapasie, "w razie czego". Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyjeździe z bezdotykowej myjni ręcznej nie miałem już 3 kapsli. :lol:

Targany niepokojem padłem od razu na kolana i dawaj zakładać to ustrojstwo ponownie. I co się okazało? Kapsle wchodzą na śruby jak w masło i aby je ściągnąć nie trzeba używać praktycznie żadnej siły (nowe kapsle tak samo). Stąd moje pytanie - czy ktoś z Was przerabiał już temat spadających kapsli i jak wymanewrował ten problem?

Pierwsza dyskusja z połowicą (zawodowo siedzi w temacie śrubowo-kołpakowo-oponiarskim) upewniła mnie, że "opcja ta oklejenie śruby taśmą izolacyjną" nie do końca zda egzamin. Temperatura śrub może być znaczna i taśma zrobioną bądź co bądź z tworzywa sztucznego i na dodatek z klejem może tylko całość upaprać i być powodem potencjalnych problemów przy odkręcaniu kół. Burza mózgów? Kreda? Wetknięty pomiędzy kapsel a śrubę jakiś plastikowy patyczek? :lol: Tylko nie mówcie żeby jeździć bez kapsli! To będzie prawie jak bez skarpetek! :szeroki_usmiech
    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• jahu45
      Drive
      • 2010
      • 41
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Odpuść sobie te śruby , u mnie po 2 sezonach ukręciła się i trzeba było rozwiercać , wyrzuciłem i sopko a tak ciągle stres o końcówkę aby nie zgubić i aby za mocno nie dokręcić i ....
      1.9 TDI ALH 2004
      UNIDEN PRO 520XL + Wilson Little Will

Komentarz

• andrzej1962
        L&K
        • 2010
        • 1306
        • Octavia III combi (5E5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • DADA 1.5 TSI 150 KM

A musisz to mieć ?! Jest to niezbędne?! Pytam bo też mam alusy (jak się domyślam Ty też) i jedna ze śrub jest "dziwna" i ta jak i pozostałe nie mają żadnych "ozdobień". No chyba, że Ci bardzo na tym zależy. :roll:

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Mówimy o fabrycznych zabezpieczeniach i fabrycznych kapslach?
          Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno. Może Skoda źle dobrała nr.?

Te zabezpieczenia przydają się na przygodnych złodziei, no chyba że ktoś ma bezwartościowe porysowane felgi i zjechane opony.
          Wystarczy pamiętać, żeby koła dokręcić 120Nm i zabezpieczenia przeżyją auto. Dodam że adaper ma swoje miejsce koło koła zapasowego, więc nie trzeba go nosić w kieszeni i martwić się, że się zgubi.
          No i kapselki bardzo ładnie wyglądają...
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
            Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno.
            U mnie podobnie.

SP9XWW, może "upaprać" śruby w czymś lepkim i troszkę obtoczyć jakimś drobniutkim piaskiem/pyłem?

Albo pojeźdź kilkaset km bez nakładek i śruby się tak wybrudzą, że pewnie kapselki się już będą spokojnie trzymać :diabelski_usmiech
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Sebastian_M26
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1823
              • Superb II (3T4)

Ja bym założył jeden z odrobiną silikonu na noc.
              Rano zobaczyć jak schodzi, jest problem to mniej silikonu, za lekko to więcej.
              Śruby mogą się rozgrzać do wysokiej temp. może i z 200C.
              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• SP9XWW
                Rider
                • 2009
                • 579

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                Mówimy o fabrycznych zabezpieczeniach i fabrycznych kapslach?
                Dziwne, u mnie wszystko siedzi bardzo ciasno. Może Skoda źle dobrała nr.?
                Tak, kapsle dobrane były z katalogu.

[ Dodano: Pią 22 Lip, 11 11:48 ]
                Zamieszczone przez winni77
                Albo pojeźdź kilkaset km bez nakładek i śruby się tak wybrudzą, że pewnie kapselki się już będą spokojnie trzymać :diabelski_usmiech
                Wcale niegłupi pomysł. Chyba tak zrobie... :roll:
                Nie ma to jak lekki brudek w roli anty-smaru. :szeroki_usmiech W każdym razie dzięki za rady!
                Vy 73! de S!@w

Komentarz

Pracuję...